{ "title": "Ankara Tavşanı", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/ankara-tavsani.jpg", "date": "20.01.2024 11:58:49", "author": "Tesriye", "article": [ { "article": "
Ankara tavşanı, uzun ve yumuşak tüyleriyle bilinen, Angora tavşanı olarak da anılan bir tavşan türüdür. Bu tavşanlar Ankara ilimizden tüm dünyaya yayılmıştır. Tüylerinin verdiği sıcaklıkla her yerde tanınır hale gelmişlerdir. Fransa Kraliçesine 1700'lü yıllarda hediye gönderildiği ve buradan yayıldığı söylenmektedir. Ülkemizde o dönemlerde nesli tükense de daha sonraki yıllarda yeniden ülkemize getirilerek üretilmiştir. Verim açısından uzun tüylü tavşanlar sınıfında yer alan Ankara tavşanı, yetiştirilmiş olduğu ülkelerdeki iklim koşullarına göre değişik türlerde üretilmiştir. Bu türlerin arasında en bilinenleri;
Ankara tavşanı bakımı ve üremesi

Ankara tavşanı bir seferde 4-14 arası yavru doğurabilir. Gebelik süreleri yaklaşık olarak 33 gün kadardır. Yıl içinde 10 defa gebelik yaşayabilirler. Yünleri 40 cm olduğunda, 2-3 aylık civarında kırkılmaya başlar. Tavşanların her biri yılda 1 kg yün vermektedir. Angora yünü hafif olması ve çok iyi ısıtması nedeniyle oldukça değerlidir. Ayrıca elektromanyetik etkisinin olması yüzünden romatizma hastaları için giysi üretiminde de kullanılmaktadır. Bu nedenle tavşanların yünü altın değerindedir. Bu yün koyun yünüyle kıyaslandığında, sekiz kat daha fazla ısıtmakta ve alerji etkiye neden olmamaktadır. Angora yünle yapılan korse, iç çamaşırı, dizlik, fizik tedavi ve nevraljide kullanılmış olan giysilerin, romatizma ve dolaşım bozukluğu gibi çok sayıda hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Angora tavşanı öncelikli olarak yünü için, daha sonra eti ve kürkü için beslenir. Bazı durumlarda gübre ve mezbaha artıkları da kullanılmaktadır. Yününden iplik elde edilen tek tavşan türü Ankara tavşanıdır. Bu yün daha çok tekstil sektöründe kullanılır. Ankara tavşanları soğuktan, sıcaktan, rüzgârdan, yağmurdan iyi korunmalıdır. Bakıldığı yerler iyi havalandırılmalıdır. Kafeslerinin altı ahşap ızgaralı olmalıdır.

Ankara tavşanı beslenmesi

Tek mideli otçul memeli olan tavşanlar, az miktarda yemelerine rağmen sıkça yerler. Beslenmelerinde genellikle pelet yemler tercih edilmektedir. Bu yemler %50-60 oranında konsantre, %40-50 oranında kaba yem içermektedir. Yemler fazla uzun olmamalıdır. Büyük yemlerde israf fazla olur. Küçük yemlerde yavrularda sindirim sorunlarına neden olur. Toz yemlerde verilmemelidir. Açık suluklar hızlı kirlendiğinden, su ve yem tüketimini bırakabilirler. Bu yüzden kapalı suluklar tercih edilmelidir. Yavrular 350-400 gram olduğunda sütten kesilerek, yem verilmeye başlanmalıdır. Günlük yem tüketimi yetişkin olanlarda 170 gram kadardır.
" } ] }