{ "title": "Dağ Tavşanı", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/dag-tavsani.jpg", "date": "21.01.2024 23:01:21", "author": "Ukde", "article": [ { "article": "Dağ Tavşanı Leporidae familyasından bir memelidir. Ana vatanı Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'dir. Dağ tavşanı ufak bir tavşan cinsidir. Bacakları uzundur ve ayakları çok tüylüdür. Kulakları vücuduna nispeten kısa ve içleri çok tüylüdür. Kürkleri bedenlerinin arkalarında açık kahverengi, kulak civarlarında siyahımsı, kuyruklarında gri - beyaz, alt kısımlarında beyazdır. Bu tavşanlar dağlık bölgelerin iç kısımlarında yaşarlar. Doğal olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzeybatı'sında ve Kanada'nın güneyinde görülmektedirler ancak iklimin uygun olduğu diğer coğrafyalarda da yayılabilir ya da yetiştirilebilirler. Türün popülasyonunun azaldığı yerlerde tesislerde yetiştirilip doğaya salınabilmektedir.

Dağ Tavşanının beslenmesi ot, çalı ve saman ağırlıklıdır. Yiyeceklerin azaldığı kış aylarında ağaç kabuğu ya da ince dallarla da beslenirler.

Üreme

Dağ Tavşanı dişisi yuvasını kürk, ot ve ufak çalı ve dallardan yapar. Üreme sezonu Şubat - Temmuz arasıdır. Tek seferde 4 ila 6 yavru doğurabilirler. Hamilelik 28 ila 30 gün sürer. Erkekler üreme dönemlerinde dişiler için kavga ederler. Dişiler yavrularını kuytu, gözden ırak yerlerde emzirir.

Davranış biçimi

Dağ tavşanları sabahın erken saatlerinde ve akşamüstü aktif olurlar. Dağ tavşanı sosyal bir tür değildir ve vaktinin çoğunu tek başına geçirir. En sosyal oldukları dönem üreme dönemleridir. Hayvan, aktif olduğu saatlerin %50'sini yiyecek bulmak için harcar. Kurnaz ve zeki bir hayvandır. Kulakları kusursuz işitir ve tehlike anında sesleri hemen algılarlar.

Avlanması

Dağ tavşanının avlanması üç şekilde yapılır: av köpeği ile, arayarak ya da kışın karda iz sürme yolu ile. Köpekle avlanmada köpek tavşanın kokusunu alarak havlar ve sahibini uyarır. Arama yönteminde çok uzun yürüyüşler gerekir. Soğuk dağlarda yaşayan bu hayvan daha sıcak olduğu için dağın güney yüzünde daha çok bulunur, aramalar buralarda yoğunlaştırılır. Çalı ya da ağaç diplerine bakılır. Karda iz sürme yönteminde ise tavşanın karda bıraktığı taze ayak izleri takip edilir ve tavşana ulaşılır.
" } ] }