{ "title": "Ev Tavşanı", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/ev-tavsani.jpg", "date": "21.01.2024 14:10:19", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Ev Tavşanı, crepuscular yani geceleri aktif olan hayvanlardır. Ev tavşanları gündüzleri kendi köşelerine çekilip uyumayı tercih ederler. Ev tavşanları aktif halde olduklarında ise en sevdikleri şey ise kemirmek ve kazmaktır. Tavşanların kemirgen bir hayvan olduklarını ve tavşanları kemirmekten vazgeçirmenin imkânsız olduğunu kesinlikle unutmayın. Bir tavşan bir şeyleri kemirmek ve kazmak için yaratılan oldukça sevimli hayvanlardır. Ev tavşanlarının ev içinde tamamen serbest bir şekilde gezmeleri için evin oldukça iyi izole edilmiş olması şarttır. Eğer bu yapılmamış ise evde beslediğiniz tavşan kemirmemesi gereken ne var ise kemirir (Mobilya kenarlar, halı ve özellikle de kablolar) bu durumda tavşan kendi sağlığını riske atacak hem de ev eşyalarınıza zarar verecektir. Bu sebeple ev tavşanı evde serbest bırakılabilecek bir hayvan değildir. Evde içinde rahatça dolaşan bir hayvan istiyor iseniz tavşan bunun için ideal bir seçim olmaz.

Ev Tavşanı Yaşam Alanı

Evde tavşan bakımı için en uygun ortam tavşanlar için özel olarak tasarlanmış olan kafesleri tercih etmek ya da tavşan için özel bir oda ayırmaktır. Aynen kapalı balkon gibi olacaktır günün belli saatlerinde ev halkı gözü önünde evin geri kalanı içinde gezinmesi olabilecek herhangi kazaları en aza indirmek için en ideal çözümdür. Tavşanlar sosyal hayvanlardır eğer iletişim olmaz ise çok mutsuz olacaklardır. Bunun için daima tavşanınız ile iletişim halinde olun. Kafes içerisinde tüm gün boyunca hapis edilmiş ya da on ait odasında tüm gün unutularak yalnız bırakılan tavşan kendisini çok kötü hisseder ve mutsuz olur. Özellikle de kafes içerisinde yaşamakta olan ev tavşanı gün içinde minimum 2-3 saat kadar evin içerisinde gezerek koşmaya ihtiyaç duyarlar. Odada veya kafes içerisinde kendisine ait olan minik bir kulübesi kendini daima güvende hissettirir. Kulübe hakkında dikkat edilmesi gereken nokta ise; tavşanın büyüyeceğini göz ardı etmeden çok da küçük yapılmaması ve kesinlikle iki tane kapısının olması gerekir. Ev tavşanı için yapacağınız ya da yaptıracağınız kafesin zemini ise; demirden yapılan telleri olan zeminler tavşanların patilerini acıtacaktır. Düz zeminli yapılan kafesler ise dışkı ve idrar yüzünden devamlı temasa neden olur. Bu durum hem ev tavşanı için hem de insan sağlığı bakımından oldukça yanlış olacaktır. Bu nedenden dolayı kafesin zemini tavşanın ayağına uygun olan ızgara telli kafeslerden olması ev tavşanı için daha uygun bir seçim olacaktır.

Ev Tavşanı Yaşamı ve Kafes Alanı Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Ev Tavşanı Beslenme

Ev tavşanı için tercih edilen mama türü kuru hazır mamaların belli bir miktarda çok fazla verilmemesinde fayda vardır. Ev tavşanı besleme konusunda bazı bitkilerin zehirli odluklarını kesinlikle unutmamak gerekir. Bu sebepten dolayı da gördüğünüz her yeşilliği alarak tavşana vermeniz konusunda oldukça dikkatli olmanız gerekir. Tavşanlara kesinlikle taze olmayan ve çürüyen yeşillik vermemeniz gerekir. Vereceğiniz yeşillikleri tavşana verir iken iyice yıkayıp kurulayarak vermeniz gerekir.

Dikkat!

Tavşanların iki ayda bir tırnaklarının mutlaka kesilmesi şarttır. Dişleri ise oluşan çene sorunundan dolayı normalden daha fazla uzar. Bütün bunlar ve genel check-up yapılması için düzenli bir şekilde veteriner ziyareti yapılması tavşanın sağlığı için oldukça önemlidir.
" } ] }