{ "title": "Evcil Tavşan", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/evcil-tavsan.jpg", "date": "20.01.2024 04:02:47", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Evcil tavşan, Birçok kişinin çok sevdiği ve ilgisini çeken canlılar günlük hayatta bir çoğumuzun evinin bir ferdi haline gelmiştir. Yaratılış tabiatından dolayı kemirgen canlılar oldukları için yaşadıkları evin çok iyi bir şeklide izole edilmiş olması gerekir. Çünkü tavşanlar evin kablolarını, koltuk kenarlarını, kapı kenarlarını sürekli kemirmeye çalışacağı için hem eve zarar verir hem de bilmeden kendi hayatını tehlikeye atmış olur. Gündüz genelde bir köşede akşama kadar uyumayı tercih eden bu canlılar gece ise çok aktiftirler. Tavşanlar çok aktif hayvanlardır evcilleştirilmesi çok kolaydır. Cana yakın ve insanlara kolay ayak uydurabilirler. Evin içinde kafes ya da ya da ait bir kutusunun olması gerekir. Bu sayede evcil tavşan kendini daha huzurlu ve güvende hissedecektir. Bütün gün kapalı kalması depresyona ve hastalanmasına neden olacağı için günde en az 3-4 saat evin içinde gezinmesine izin verilmelidir.

Evcil tavşan için kafesler ve yaşam alanı nasıl olmalıdır?
Evcil tavşan beslenmesi: Tavşanlar için hazırlanmış kuru mamaların çok sıklıkla verilmemesinde fayda vardır. Bu tarz mamalar çok sık olarak verildiği zaman bir zaman sonra karaciğerde yağlanma ve tavşanın çok fazla kilo almasına neden olmaktadır. Genelde yeşillik türü taze sebzeler verilmesinde fayda vardır. Bu tarz besinler verilirken iyice yıkanıp kurulanmış olmasına dikkat edilmeli çürümüş sebzeler verilmesinden kaçınmak gerekir. Fakat fazla yeşillik verildiği zamanda tavşan da ishal gibi rahatsızlıklar olduğu görülmüştür. Bu yüzden bütün yiyeceklerin dozun da verilmesinde fayda vardır. En çok sevdikleri yiyeceklerden biri de A vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuru yonca bitkisidir. Kesinlikle yoncaların kuru olmasına dikkat edilmelidir.

Evcil tavşan bakımı: Ayda bir tırnaklarının kesilmesinde fayda vardır doğal ortamda olmadıkları için tavşanlar toprakla pek içli dışlı olamazlar bu yüzden tırnakları toprak olmadığı için törpü işlemi yapılamayan evcil tavşanların tırnakları çok çabuk uzar. Evde tırnaklarının bir yere takılıp ayaklarının zarar görmemesi için tırnaklarının kısaltılmasından fayda vardır. Evcil tavşanı tutarken, ensesindeki deriden kaldırarak tutulması gerekir. Kucağa alınıp tutulurken çok kıvrak bir canlı olduğu için kucaktan düşme ve zarar görme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Samanla oynamaya bayılırlar. Kafesinin içine ya da bir kutuya koyulan samanlar ile oynarken çok güzel vakit geçirirler ve çok mutlu olurlar. Eğer saman bulma imkânı yoksa karton kutular da bu işlevi görecek tavşan kartonları kemirerek hem oyalanacak hem de iyi vakit geçirecektir. Kemirmesi için muhakkak bir şeyler olması gerekir. Yaratılış gereği kemirgen bir canlı olduğu için kemirecek bir şey bulamadığı zaman dişlerinin çok fazla büyümesi söz konusu olabilir. Evcil tavşanlar, evde kedi, köpek, kuş gibi diğer hayvanlar ile yaşayabilirler. Fakat her zaman yine de temkinli davranılmalı ve gözetim altında tutulmasında fayda vardır. Çocuklar için çok iyi dost ve arkadaştırlar. Fakat kızdığı zaman saldırgan olabilir ve ısırabilirler. Evcil tavşan evde besleniyor ise eğer muhakkak belirli zamanlarda veteriner tarafından muayene edilmeli ve gerekli tahlillerinin yapılması gerekir. Çünkü kuduz başta olmak üzere bazı parazitlerin tavşanlardan insanlara geçtiği saptanmıştır.
" } ] }