{ "title": "Himalaya Tavşanı", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/himalaya-tavsani.jpg", "date": "21.01.2024 15:03:23", "author": "Kamanbay", "article": [ { "article": "
Himalaya Tavşanı, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları olan Himalaya Dağı'nda yaşayan bu tavşanlar modifikasyon özellikleri ile öne çıkmaktadır.

Himalaya tavşanı tüylerinin üzerlerine buz parçası koyulduğunda siyah tüylerini yani Fizyolojik özelliklerinden bahsedecek olursak; gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Kuyruğu kısa ve kulak ve bıyıkları da uzundur.

Otçul memeliler arasında yer alan tavşanlar, yabani veya evcil olarak yaşamlarını sürdürürler. Ömrü 5 ile 12 yıl arasında değişmektedir. Adi tavşan (Lepus europaeus), Ada tavşanı (Cuniculus orcytologus), Kar Tavşanı (Lepus timidus) da Himalaya tavşanlarının türleri arasında yer almaktadır.

Enzimlerin çalışma faaliyetlerinin belirlediği bu yapı Himayala tavşanlarının sıcaklık değişimi sonucu gerçekleşmektedir. Sıcaklık algılama yapıları enzimlerin değişik hallere girmelerine neden olmaktadır.

İnsan ve diğer canlı türlerinde vücutta bulunan enzimler hayatsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için yapılanmış kimyasallardır. Uygun sıcaklık altında çalışma prensibi bulunan her enzimin kendine göre bir çalışma prensibi bulunmaktadır. Değişen sıcaklık etkileşimiyle enzimler bazen fizyolojik olarak bazen de vücutta kimyasal olarak değişimlere neden olmaktadır. Himalaya tavşanlarının da bembeyaz tüylerinin üzerlerinde siyah tüylerin çıkma sebebi böyle gerçekleşmektedir.

Genel olarak sıcak ortamlarda yaşayan Himalaya tavşanları genel olarak tüyleri bembeyazdır. Herhangi küçük bir buz parçası bu tavşanların tüyleri üzerlerinde uygulanırsa o beyaz tüylerin arasından siyah tüyler çıkabilmektedir.

Himalaya tavşanları, enzimlerin sıcaklığa göre kimyasal değişim gösterdiği hayvan türlerine örnek olarak rahatlıkla gösterilebilmektedir.

Normal şartlarda bir enzimin çalışma sıcaklığı 34-37 derece arasında değişim göstermektedir. Bu sıcaklık altına düşüldüğü zaman enzimler çalışma faaliyetlerini durdurabilmektedirler. Himalaya tavşanlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri ise vücutlarında bulunan enzimlerin her sıcaklıkta etkileşime girerek değişim gösterebilmeleridir. Her sıcaklık ortamına alışık olan bünyeleri bulundukları ortama göre tüylerinde renk değişimi gösterebilmektedir. Örneğin; daha sıcak bölgelerde yaşayan Himalaya tavşanlarının tüyleri daha beyazken, soğuk bölgelerde yaşayan tavşanların tüy renkleri daha koyu hatta siyah renkte olabilmektedir. Sıcak bölgelerde yaşayan herhangi bir Himalaya Tavşanı'nın tüyleri üzerine buz koyulduğunda da o anki etkileşime göre tüylerinde kararma görülebilecektir.
" } ] }