{ "title": "Kır Tavşanı", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/Kir-Tavsani-22.jpg", "date": "19.01.2024 05:31:11", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Kır Tavşanı, Ağırlığı 2-7 kg arasında değişiklik göstermektedir. 10 cm. Kadar kuyruğu olanları vardır. Kulakları genelde arka ayaklarına kadar uzananları mevcuttur. Kulaklarını kenarında döndürebilirler. Yılda iki defa tüylerini yenilerler. Yaz mevsiminde kahverengi veya kahverengiye yakın, grimsi, kış mevsiminde daha çok beyaz renge bürünürler. Yaşamları 3-4 yıl kadarı olmaktadır. Çok hızlıdırlar. Sağlıklı görünümü ve gelişken olmasıyla bu tavşan türünü geçen türü çok azdır. Yaban Tavşanı evcillerine göre sağlıklı ve dayanıklıdır. Evcil tavşanlar, hazır mama ile beslenerek bütün günlerini kapalı alanda geçirirler. Kır tavşanı maraton koşucusuna benzer. Bundan dolayı doğa ona koşucu özelliğini vermiştir. Tavşanın yumuşacık postunun altında kaslarla örgülüdür. Tam yetişmiş bir tavşandaki uzunluk 70-75 cm, ağırlık olarak da 6 kg kadar olduğu görülmüştür. Bu hayvanda en belirleyici özelliği uzvunun kulaklarındadır. 10-14 cm'ye kadar olanı vardır.

Kır Tavşanı Kulakları

Dıştan taraftan çok ince bir tüyü iç tarafından çok daha incecik tüyüyle kaplamıştır. Kulakların rengi diğer tavşanlarla benzerlik sağlar. Kış aylarında gri renge dönüşürler. Kafatasının uzunluğu ile yan tarafının biraz daracık olup, gözleri iri, biraz çıkıktır. Bir düğme gibi görünümüyle yan taraftadır. Gözlerinin rengi kahve, sarı, turuncu gibidir. Elde edilen Bazı bilgilere göre tavşan gözünün, yan tarafında görebilirler, hareket eden objeleri de görür, hava kararsa bile net görürler. Fakat önüne bakarak çok net göremezler. İşitme duyuları çok iyidir. Kır tavşanı bunun bilincine varmıştır, kısa, kısa, durup seslenebilirler. Bu gibi durumlarda kafasını kaldırıp, kulaklarını dikerler. Endişeli oldukları zaman arka ayaklarının üzerine dikilerek yüksekten dinlemeye başlar. Tavşanın güzel kulakları yalnızca sesleri duyabilmek için değildir.

Kır Tavşanı Biyolojisi

Gebelik süresi 40 gündür. Doğurganlıkları senede 2 ya da 3-4 kez olabilmektedir. Tavşanlar çoğu zaman ot ile beslenirler ama ağaç kabuklarını da yerler. Kır tavşanları, evcillerin büyüğü olan ada tavşanı türünden, daha değişik bir türüdür. Boy, bacak ve kulakları çok uzunken atletik görünümü oldukça dikkat çekicidir. Ada tavşanının yaptığı tünel sistem yapmaz yavrularını açık alanlarda çalı, ağaç diplerindeki yuvalarda doğurmaktadır. Yavruları ilk doğduğunda ada tavşanı yavruları gibi tüysüz ve gözleri kapalı değildir. İlk günden itibaren sürekli hareket halindedirler. Yavruların sayısı doğum yıllarına göre artış gösterebilmektedir. Anne yavrularını genelde göz önünde emzirmez. Erkek, kır tavşanı dişiler için çoğu zaman kavga ettiklerinde görülmektedir. Göçü, Genelde göç etmezler. Yaz ve kış boyunca aynı yerlerde yaşamlarına devam ettirirler. Ötüşü, Sıkıştırılırsa ya da bir saldırgan tarafından yakalanırsa bebek ağlaması gibi bir ses çıkarttıkları görülmüştür.
" } ] }