{ "title": "Tavşan Bakımı", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/tavsan-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 04:36:19", "author": "Karakan", "article": [ { "article": "
Tavşan bakımı, her konuda özen gösterilmesi gereken bir konudur. Tavşanlar gece aktif olan, gündüzleri uyumayı tercih eden hayvanlardır. Bu sebeple geceleri bir şeyler kemirmeyi ve kazmayı severler. Kemirmelerine engel olmamanız gerekir. Bu hem dişlerine hem de sindirim sistemlerine zarar verebilir. Öncelikle evde bakılan tavşanların serbestçe gezebilmesi için, evin iyice izole edilmesi gerekir. Bu yapılmadığı takdirde istemediğiniz eşyaları kemirmesine engel olamazsınız. Halılarınız, mobilyalarınız, kablolarınız tavşanınız tarafından kemirebilir. Bu aynı zamanda tavşanınızın sağlığı içinde zararlı olacaktır. Bu sebeple tavşanın evde serbestçe dolaşmasını tavsiye etmiyoruz.

Tavşanlar için yaşam alanı nasıl olmalıdır?

Tavşan bakmak istiyorsanız bunun için büyük kafesler tercih etmelisiniz. Kapalı bir balkon ya da özel bir oda ayırabilirseniz bu daha iyi olacaktır. Gün içinde belli saatlerde sizin gözetiminizde tavşanınızı dolaştırmanız, kazaları önlemek için iyi olacaktır. Bu esnada tavşanlarla iyi bir iletişim kurmanız son derece önemlidir. Çünkü tavşanlar sosyal bir hayvan olduğundan, tek bırakıldıklarında depresyona girebilirler. Kafesinde ya da odasında tek başına bırakıldığında, son derece mutsuz olacaklarını dikkate almalısınız. Bu yüzden her gün en az 3-4 saatinizi tavşanınıza ayırmanız gerekir. Kafesin ya da odanın içinde kendine ait küçük bir kulübe tarzında yerinin olması onun için bir güvence olarak algılanacaktır. Kısa sürede büyüyeceğini düşünerek, bu kulübenin boyutlarını iyi ayarlamanız gerekir. Ayrıca kulübede iki tane kapı bulunmalıdır. Kafesin zemininde tavşanınızın patilerini acıtmayacak, bir malzeme kullanılmalıdır. Zeminde tavşanınızın ayaklarına uygun ızgaralı bir tel kullanmanız uygun olacaktır. Düz bir zeminde idrar ve dışkının tavşanınızın ayaklarına bulaşacağını unutmayın. Bu tavşanınızın sağlığı için iyi olmayacaktır.

Tavşanların beslenmesi nasıl olmalıdır?

Tavşanların beslenmesi denildiğinde öncelikle akla gelen havuç olur. Aslında havuç tavşanların çok fazla sevdiği bir besin değildir: Havuçta şeker miktarı fazla olduğundan, aslında zararlı olduğunu da söyleyebiliriz. Bu yüzden havucun iki günde bir verilmesi tavsiye edilir.

Yetişkin bir tavşan için günlük örnek menü
Tavşan için samanın önemi nedir?

Tavşan bakımı için saman çok önemlidir. Bakılacakları yerde bol miktarda saman bulundurulmalıdır. Samanların çok kısa kesilmemesi gerekir. Bunlar tavşanın sindirim sistemi için çok faydalıdır. Sindirim sistemini çalıştırır, sert olduğundan dişlerini bilemeye yardımcı olur.

Tavşan için kuru gıdalar nasıl olmalıdır?

Hazır satılan tavşan mamaları protein ve mineral açısından zengin pelletler, arpa, buğday gibi tohumlardan oluşan karışımlardır. Tavşanların en sevdiği gıdalar arasında yer alırlar. Gün içinde bu mamalardan iki avuç kadar tavşanınıza verebilirsiniz. Onlar için çok besleyici olması ve çok sevmelerine rağmen, bu mamaları fazla vermemenizi tavsiye ederiz. Bu durumda şişmanlamalarına sebep olabilirsiniz. Bu gıdaları bulamadığınız zaman tavşanınıza arpa ya da buğday verebilirsiniz. Kepekli ve altınbaşak çubuklardan da verebilirsiniz. Ancak hepsini ölçülü vermelisiniz. Ağırlığı 1-2 kg olan tavşanın günlük besin miktarı sadece iki avuç kadardır.

Tavşan için suyun önemi nedir?

Diğer hayvanlar gibi tavşanlarda temiz suya ihtiyaç duyarlar. Kesinlikle yediği yeşil sebzelerden ihtiyacı olan suyu aldıklarını düşünmeyin. Suyunu eksik etmeden önüne koymalısınız. Aksi halde tavşanınızın ölümüne sebep olabilirsiniz. Her gün taze içme suyunu yemeklerinin yanına bırakabilirsiniz. Ancak su kaplarının deviremeyecekleri türden olmasına dikkat etmelisiniz. Bunları hazır olarak bulabilirsiniz.

Tavşanları nasıl tutmalısınız?

Tavşanları en iyi şekilde bir elinizle ensesinden tutarken, diğer elinizle arka bacaklarından kavrayarak tutabilirsiniz. Büyük olanların belinden iki elinizle kavrayarak tutabilirsiniz. Böyle kaldırdıktan sonra kolunuzda sabitleyerek, diğer elinizle sıkıca tutun. Böylece kaçmasına engel olursunuz. Atlamasına izin verirseniz, kendisine zarar verebilir. Tavşanlar kendilerini ancak arka ayakları zemine bastığında güvende hissederler. Bu yüzden kucağınıza aldığınızda arka ayaklarına elinizle destekleyin ya da karnınıza dayayın.
" } ] }