{ "title": "Tavşan Doğumu", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/tavsan-dogumu.jpg", "date": "19.01.2024 04:04:31", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Tavşan Doğumu, Yabani tavşanlarda üreme ilkbahar ve yazın yüksek olmasına rağmen, evcil tavşanlar ise uygun beslenme ve çevre şartlarının oluşturulması durumunda senenin herhangi bir ayında doğum yapabilir. Tavşanların gebelik süresi ortalama 31-32 gün emzirme süreleri ise 6-8 hafta kadardır. Hafif tavşan ırkları ortalama olarak 4-5 aylık, orta büyüklükteki tavşanlar 5-6 aylık, iri ırklar 8-10 aylık oldukları zaman çiftleşebilirler. Dişi tavşanlar ergen tavşan ağırlığının %75'ine vardıkları zaman gebe kalabilmek için yeterli büyüklüğe erişmiş durumdadırlar. Erkek tavşanlar dişilerden 1-2 ay daha geç zamanda cinsel olgunluğa varırlar.

Tavşanlarda Kızgınlık: Dişi tavşanların çiftleşme için erkek tavşanı kabul etme dönemine kızgınlık denir. Yetişkin tavşanlar her 16 günün 14'ünde çiftleşme teklifini kabul ederler. Özel olarak kızgınlık gösteren dişi tavşan mutsuz ve saldırgan olur, yemek yemek istemezler, iştah azalması, yuva hazırlama, yuvasındaki bazı şeylere yemlik ve suluklara çenesini sürtme gibi davranışlarda bulunurlar. Çoğu zaman vulva şiş, kırmızı ve ıslak olurlar. Tavşanlarda sinirlilik belirtileri birkaç gün devam eder, bazı dişilerde ise çiftleşinceye kadar birkaç haftada sürebilir.

Tavşanlarda Çiftleşme: Kızgınlık belirtileri göstermesi halinde hemen dişi tavşanı çiftleştirmek için erkeğin yanına götürmek gerekir. Çünkü dişi tavşan bu dönemde, dişi tavşan da erkek tavşan da kendi bölgesinde başka bir tavşan istemez ve erkeğe saldırarak yaralayabilir veya aynı şekilde erkek tavşanda yabancı bir ortamda çiftleşmeye istek göstermeyebilir ve dişi tavşandan uzaklaşabilir.

Tavşan Doğumu: Doğumdan 1–2 gün önce hamile tavşan göğüs ve karın altında bulunan tüylerini yolarak ve saman, sap gibi yumuşak malzemeleri taşıyarak doğum yapmak için yuva hazırlamaya başlar. Bu davranış dişi tavşandaki östrojen oranının ve prolaktin salgılanmasının çoğalması ile ortaya çıkar. Fakat dişi tavşan, her zaman yuva hazırlamaz ya da bazen yuva hazırlamış olsa dahi yuvanın dışında doğum yapabilir. Doğum hazırlığı için doğumdan en az 7-8 gün kadar önce kafes iyice temizlenmelidir ve rahat doğum yapması için kafeste bir doğum sandığı bulunmalıdır. Doğum sandığı, ısı yalıtımı iyi olan sunta, tahta, sert plastik gibi malzemeden yapılabilir. Doğum sandıklarına bol ve temiz yataklık olacak yumuşak kuru ot, ağaç yongası gibi şeyler konur. Tavşanın da doğumu genellikle gece ve sabahın erken saatlerinde olur ve genellikle gözden kaçar. Doğum tamamen temiz bir ortamda olmalıdır. Doğum kolay olup, yavruların boyutuna ve sayısına bağlı olarak yaklaşık 7-30 dakika sürer. Ama bazen doğum çok daha uzun zaman alabilir. Yavruların bir kısmı birkaç saatte dünyaya gelir, diğerleri bir günde veya daha fazla zamanda doğabilir. Bu neden doğum sonrası abdominal palpasyon yapılmalı ve uterusta yavru varsa doğum uyarılmalıdır. Tavşanlarda bir doğumda meydana gelen, doğan yavru sayısı 1–15 arasında olur ortalama 6– 9 adet olur. Yavru sayısı genel olarak sekiz veya daha fazla olunca mortalite çoğalır. Çünkü anne hayvanın sekiz tane memesi vardır. Yavru zarları doğan yavrularla birlikte atılır ve anne o zarları yer. Bu esnada bazen yavruların da anne tarafından yendiği saptanmıştır. Lakin anne özellikle sakat ya da çok zayıf doğan yavrularını yer.
" } ] }