{ "title": "Tavşan Türleri", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/tavsan-turleri.jpg", "date": "19.01.2024 11:28:28", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Tavşan türleri, Tavşanlar otobur canlılardır. Kesinlikle ot ile beslenirler. En aktif oldukları süre gün içindeki ışıksız olan zamanlardır. Karanlığı çok severler. Doğada yaşayan çok çeşitli tavşan türleri vardır. Tavşanlar bilinenin tam tersine kemirgen ailesine ait değillerdir. Genetik olarak atlara benzerler ve akrabalıkları vardır.

Angora tavşanı: Adından da anlaşıldığı gibi tüyleri çok kıymetli olan bu tavşanın yetiştirilmesinin amacı yün elde etmektir. Koyundan elde edilen yüne göre ısıtma oranı 2 kat daha fazladır. Bu yüzden bu tavşanlar yetiştirilirken korunması ve tüylerinin zarar görmemesi için özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. Uzun ve çok yumuşak tüylere sahiptir. Bu tavşan ırkının kökeni Ankaradır. Ankara tavşanı olarak da bütün dünyada ün salmıştır. Gözleri kırmızı, kulaklarının ucu püsküllü, başları yuvarlak, boynu kısa orta boyda canlılardır. Bu tavşanların vücutlarında renk veren pigmentler olmadığı için genelde gözleri kırmızı renktedir. Bir bakıma albino canlılardır. Ağırlıkları 3-4 kg civarındadır. Yaklaşık 3-4 aylıkken yeterli cinsel olgunluğa ulaşırlar. Her doğumda yaklaşık 5-6 tane yavruları olur. Fakat ortalama 3 tane yavru hayatta kalır. Bu tavşanlardan ortalama 4 yıl yün alınabilir.

Himalaya tavşanı: adından da anlaşıldığı gibi dünyanın en yüksek dağı Himalayalar da yaşarlar. Tüylerinin üzerine buz parçası koyulduğu zaman siyah tüylerini çıkarırlar. Bu tavşanlar yabani ve evcil olabilirler. Arka bacakları ön bacaklarından uzun, gözleri iri, kulak ve bıyıkları uzun, kuyrukları kısa canlılardır.

Yeni Zelanda tavşanı: Özellikle eti için yetiştirilen tavşan türleri arasında kökeni Amerika birleşik olan bir tavşandır. Renkleri kırmızıya dönük bu canlılar diğer türlerine göre daha tombul ve iridir. Tek seferde 7-8 yavru doğururlar bazı durumlarda bu sayının 15'e kadar da çıkabildiği görülmüştür. Yemek sektörünün yanı sıra laboratuvarlarda deney hayvanı olarak da kullanılmaktadırlar.

Dağ tavşanı: Ufak tefek bir tavşan cinsidir. 4-6 tane yavru sahibi olurlar. Çok zeki canlılardır. Kulakları çok iyi işitir. Bu yüzden avlanması oldukça zordur. Av köpekleri ve yerdeki ayak izleri takip edilerek avlanırlar.

Yaban tavşanı: Oldukça atletik bir yapıya sahip olan bu canlılar yılda 2 kere 3-4 kere yavru sahibi olurlar. Ağaç kabuklarıyla beslenirler. Kaçak avcılık yüzünden bazı bölgeler de türlerinde azalma gözükmektedir. Göç etmeyen bir canlı türüdür. Yaz kış hava koşularına rağmen yaşadıkları bölgeyi terk etmezler. Sıkıştırıldıklarında ya da korktuklarında çocuk ağlamasına benzer ses çıkarırlar. Ağırlık olarak 7 kg'ye kadar çıkabilmektedirler. Kuyruklarının uzunluğu 10 cm'yi bulur.

Paskalya tavşanı: Hristiyanlar bakımından özel ve farklı anlamı olan bir canlıdır. Sepetinde renkli yumurtalar bulunan tavşanın bahar mevsiminin simgesi olarak görülmektedir.

Kutup tavşanı: Kutuplar ve dağlık bölgelerde yaşamlarını sürdüren tavşan türleri arasındadır. Çok hızlı koşma özelliğine sahip bu canlılar saatte 60 km. Koşabilirler. Sürü özelliği göstermezler kalın kürkleri sayesinde kışın karların içinde rahatlıkla yaşayabilirler. Tüyleri yazın kahverengi gri, kışın ise beyaz renge dönüşür. Renk değişimi sayesinde düşmanlarından ve yırtıcı hayvanlardan korunur. Her doğumda 8 adet yavruları olur. Ağırlıkları 7 kg'ye kadar çıkabilmektedir.
" } ] }