{ "title": "Tavşan Üretimi", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/tavsan-uretimi.jpg", "date": "21.01.2024 12:34:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tavşan üretimi, tüm dünyada yaygın şekilde yapılmaktadır. Bunun nedeni tavşanların etinden, gübresinden, tüyünden ve diğer ürünlerinden faydalanılmasıdır. Ülkemizde henüz tavşan üretimi yaygın olarak yapılmasa da bu yetişmiş bilgili kişilerin yeterli olmamasından kaynaklanır. Karlılık oranı yüksek olan tavşan yetiştiriciliği sürekli teşvik edilmektedir. Ancak tavşan üretimi için yetişmiş elemanların olması, bu konuda profesyonel destek alınması önemlidir.

Tavşan üretiminde elde edilen ürünler

Et: Tavşan üretiminde yapılan masraflar et üretimi için oldukça düşüktür. Çünkü tavşanların beslenmesinde kullanılan kaba yem oranı, konsantre yemden daha fazladır. Çoğu Avrupa ülkesi bu nedenle et ihtiyaçlarını tavşan üretiminden karşılar. Ayrıca tavşan üretimi fazla emekte istemez. Kesimde 3-6 aylık tavşanlar tercih edildiğinden beslenme maliyetleri de düşüktür. Ayrıca tavşan etinin kalorisi düşük olduğundan, yağ oranı az olduğundan herkes tarafından tercih edilmesine neden olur. Diyette ya da normal beslenme düzeninde kırmızı et olarak tavşan eti en uygun olanıdır. Lezzet açısından da iyidir.

Kürk: Tavşan üretimi eti yanında, aynı zamanda yün ve derisi için yapılır. Ülkemizde ıslah edilmiş ve yetiştirilmeye başlanmış ilk kürk hayvanı tavşandır. Tavşan kürkü ekonomik değeri yüksek bir üründür. Şapka, ceket, manto, döşeme, oyuncak gibi alanlarda kullanılır. Özellikle Ankara tavşanı üretimi yünü için olur. Angora tavşanı üretimi de devlet tarafından desteklenmektedir. Tüyü alerji yapmadığı içinde özellikle bebek kıyafetlerinde kullanılır. Antistatik özelliği nedeniyle romatizma hastalarının korse, dizlik gibi ihtiyaçları için kullanılır.

Gübre: Tavşan üretimi temel olarak et ya da yün için yapılıyorsa, diğer verimleri de kullanılır. Yani et için üretilirse yünü de değerlendirilir. Bunun gibi tavşan gübresi de değerlendirilen ürünler arasındadır. Potasyum ve azot bakımından zengin olduğundan, gübresi gül ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılır.

Süs: Evde tavşan beslenmenin ruhsal açıdan yararları vardır. Bu uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle çocuklar açısından çok faydalıdır.

Tavşan üretimi ve ekonomik önemi

Günümüzde dengeli beslenmek oldukça önemli bir hale gelmiştir. Beslenmede hayvansal gıdalarda oldukça değerlidir. Yerini başka bir besinle dolduramadığımız hayvansal yiyecekler arasında tavşan eti de vardır. Tavşanların hızla üremesi, bakımının ve beslenmesinin kolay olması üretimini de hızla yaygınlaştırmaktadır. İyi bakılan tavşan 3 aylık olduğunda kesim içinde hazır oluyor ve 1500 gram arasında kırmızı et veriyor. Yılda bir çift tavşandan üreyen yavrulardan 45-50 kg et elde edilebiliyor. Tavşan eti de beyaz ve gevrek olup, kemik miktarı az ve lezzetlidir. Protein bakımından zengin, kalorisi ve yağı düşük, kolesterol değeri de diğer etlere göre azdır. Tavşan kürkü de oldukça değerlidir. Pek çok giysi de kullanılır ve tercih edilir. Keçeleşme oranı yüksek olduğundan, şapka üretiminde de kullanılır. Gübresi de özellikle sebze yetiştiriciliğinde aranan bir gübredir. Bu yüzden tavşan üretimi genellikle her ülkede teşvikler arasına alınmıştır.
" } ] }