{ "title": "Tavşan Yavrusu", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/tavsan-yavrusu.jpg", "date": "20.01.2024 04:20:55", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Yavru Tavşan, bakımı için bilmeniz gereken tek şey sadece karton kutu değil yeterli büyüklükte olan bir kafes içinde yavru tavşanın bakımı sağlanmalıdır. Kutuda beslenerek bakımı sağlanmakta olan yavru tavşanların ayakları devamlı olarak yaş olduğundan dolayı hastalık ve bitlenme gibi durumlar olur. Kutu içinde bakılan yavru tavşanı devamlı olarak yıkasanız bile ayaklarından çıkmayan idrar kokusu evinizin bütün kokusunu değiştirir. Yavru tavşanı kutuda beslemeye devam eder iseniz eve verdiği ağrı koku çeşitli birçok böcek ve haşeratları kendisine çekecektir. Durum böyle olunca da yavru tavşan sizden kaçar ve kucağınıza almanıza izin vermez. Çünkü çevresine vermiş olduğu kokudan kendisi de rahatsız olur ve sizden uzak durur yaklaşmaz. Yavru tavşanın ilk bakımı annesini eşi benzeri olmayan sütü ile karşılanması gerekir. Anne sütü nasıl bebekler için çok önemli ise yavru tavşanların ilk gelişimi bakımından anne tavşanın sütü yavru tavşan için oldukça önemlidir. Yeni doğum yapan anne tavşanın yavrusu dünyaya tüysüz bir şekilde gelir. Bu durumda da yavru tavşan sahibine büyük bir sorumluluk düşer. Yeni doğan yavru tavşanın onu koruyabilecek tüyleri olmadığından dolayı üşümemesi ve en önemlisi de hasta olmaması için onun vücut ısısını koruyabileceği bir ortamda bakılması gerekir. Yavru tavşanın bakımı karşılanır iken onu çok fazla ellemeye ve yakınında olmamaya dikkat edin. Anne tavşan eğer yavrusunu okşadığınızı ve sevdiğinizi fark eder ve sizin kokunuzun yavru tavşana geçtiğini anlar ise yavrusunu ret eder. Yavru tavşanlar belirli bir büyüklüğe gelen kadar onu yeşil yapraklı sebzeler ile beslemeniz gerekir. Yavru tavşana devamlı yeşillik veriyor iseniz ishal olmasına sebep olursunuz bu yüzden çok dikkat edin. İshal olan yavru bir tavşanın da yaşama ihtimali nerede ise yok denecek kadar azdır.

Yavru Tavşan Beslenme

Anne tavşan eğer yavrusunun yanında değil ve ona süt veremiyor ise yavru tavşana mineral kaynaklı mamalar ve çeşitli vitaminler vererek besleyebilirsiniz. Yavru tavşan üç, dört haftalık olana kadar ona yalnızca çeşitli kuru ot ve mama verin. Tavşanların en çok sevmiş olduğu yiyecek her ne kadar havuçta olsa bile aslında kurumuş yonca ile beslenmekten daha çok mutlu olurlar. Kuru yonca ile yavru tavşanlarında beslenmelerinde herhangi bir sorun yoktur. Ancak belirli bir rejin hazırlayarak yavru tavşanın büyümesini izlemek adına en doğru seçimi yapmış olursunuz. Yavru tavşanın içme suyunu devamlı değiştirmenize gerek yoktur çünkü suyu çok içen ve seven hayvanlar değillerdir. Tuvalet alışkanlığını yavru bir tavşana aşılamak oldukça zordur. Ancak yavru tavşan belirli bir büyüklüğe gelene dek tuvaletini balkona veya evinizin herhangi bir yerine yapmaya kalkışır. Böyle bir durumda da yavru tavşana kesinlikle kızmayın kafesinin içerisine kum dolu bir kâse koyun zaman ile tuvaletini oraya yapmayı öğrenir. Ancak öğrenene dek evinizin herhangi bir yerine tuvaletini kesin yapar.
" } ] }