{ "title": "Tavşan Yetiştiriciliği", "image": "https://www.tavsan.gen.tr/images/tavsan-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:05:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Tavşan Yetiştiriciliği: Dünyanın her yerinde eti, tüyü, gübresi ve daha birçok yan ürününden faydalanılan tavşan yetiştiriciliğine ait sektör maalesef ülkemizde hiç gelişme göstermemiştir. Bu sektörün gelişmemesinin temel nedeni ise bu konu ile ilgili halen yeterli bilgiye sahip kişilerin olmamasıdır. Bu sebeple de şu ana kadar yapılan girişimcilik çabaları sonuçsuz kalmış ne yazık ki kâr marjı çok yüksek olan tavşan yetiştiriciliğine ait sektörden Türkiye mahrum kalmıştır. Bu sektörde şu sıralar yaşanan ufak çaplı hareketler gelecek vaat etse de bilinçsiz olarak yapılan girişimler geçmişte olduğu gibi hüsranla bitebilir. Bundan dolayı tavşan yetiştiriciliği ile bu hayvanların hastalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan girişimcilerin, profesyonel destek alması çok önemlidir. Tavşanlardan genel olarak elde edilen ürünlere bakılacak olursak.

Et: Et üretimi olarak tavşan yetiştiriciliği düşünüldü zaman beslenmesi için yapılan maliyet sığır ve tavuk yetiştiriciliğinden daha ucuza gelir. Bunun sebebi ise tavşanın beslenmesi için kaba yem oranının çok, konsantre yem miktarının ise az olmasıdır. Bundan dolayı Avrupa ülkelerindeki köylüler kendi et ihtiyaçlarını beslediği tavşanlardan karşılıyorlar. Tavşanın, Bakım ve yetiştiriciliğinin fazla bir emek gerektirmemesi sebebi ile yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Ayrıca kesimin optimum 3-6 aylık yaştaki tavşanlardan olması nedeniyle besleme maliyeti de düşmektedir.

Kürk: Tavşanın bir diğer özelliği de yünü ve derisidir. Türkiye'de de iyileştirme yapılarak yetiştirilmeye alınan ilk kürk hayvanıdır. Her ırktan tavşan kürkünün bir ekonomik kıymeti vardır. Tavşan kürkünden genel olarak manto, ceket, şapka yapımında yararlanılır. Ayrıca ev ve araç döşemeciliği ile oyuncak sanayinde de büyük bir önemi vardır.

Yün: Yünü için ise Ankara ırkı tavşan yetiştiriciliği yapılır. Bu yün, iplik yapımı için kullanılan tek tavşan yünüdür. Bu ırk tavşanın anavatanı Ankara olmasına karşın maalesef ülkemiz dışında gelişmiş ülkelerde endüstriyel olarak yetiştirilir.

Tavşan Yetiştiriciliğinin Ekonomideki Önemi

Dengeli bir beslenmenin öneminin arttığı günümüz dünyasında tabii olarak hayvanlardan üretilen besin ürünlerinin yeri tartışılmaz elbette. Et üretimi için küçük ve büyük baş hayvan popülasyonun arttırılması imkânları, meralar göz önünde tutulursa sınırlıdır. Bu durumda ülkemizin et ihtiyacının karşılanması için bir seçenek olarak evcil hayvanların üretiminin büyük bir potansiyel olduğu açıkça görülür.

Tavşan yetiştiriciliği küçük evcil hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir yeri vardır. Eti için yetiştirilen diğer hayvanlar ile karşılaştırıldığında tavşan özelliklerini şöyledir: Bir tavşandan senede 4-5 batın ile her batında ortalama 8 yavru alınır. Bir yavru iyi bakım ve besleme sonucu 3 aylık olduğunda kesime gelir ve 1200-1500 gr. Arası yenilebilir et verir. Bir anaç tavşanın yıllık ortalama 30-40 yavru vermesi ve her yavrunun 1200-1500 gr geldiği düşünülürse, bir tavşandan senede yaklaşık olarak 45-50 kg et üretilebilir.

Evcil tavşanın eti; beyaz, gevrek, kemik miktarı az ve çok lezzetli bir ete sahiptir. Protein miktarı yüksek (% 20-21), kalori miktarı (1749 kcal/kg), yağ miktarı (% 10-11) ve kolesterol (50 mg/kg) farklı birçok etten düşüktür. Tavşan etini pişirmesi de son derece basittir. Tavşan etinden her tür yemek yapıldığı gibi %10 oranında karışışımla sosis, sucuk, salam olarak da değerlendirilir.

Tavşanın beslenmesi de diğer hayvanlarla kıyaslandığında daha kolaydır. Yediği yemleri kolayca ete çevirir. Bu konuda tavşanı ancak balık ve etlik piliçler geçmektedir. Tavşanlar sadece 2,5-3 kg yem yiyerek 1 kg et tutabilir. Diğer evcil hayvanların 1 kg et için tükettiği yem miktarı daha fazladır. Bu miktar domuzda 6 kg, koyunlarda 9 kg, sığırlarda ise 10 kg civarındadır.

Tavşanın önemli bir verim yönü de kürküdür. 1. Kalite tavşan kürkünden manto, etol, şapka gibi giysiler yapılır. Daha düşük kaliteli kürklerden ise oyuncak ve terlik yapımında, yünü alınmış derilerden ise yapıştırıcı ve yem sanayinde faydalanılır. Tavşanın tüy ya da yünü de keçeleşme özelliği yüksek olduğu ve koyun yününe oranla 2 kat fazla ısı tuttuğu için şapka yapımında kullanılır. Tavşanın, azot ve fosfor oranı yüksek gübresi ise iyi bir sebze gübresi olarak değerlendirilir. Deney hayvanı olarak da tavşanın çok geniş kullanım alanı bulunur. Ülkemizde de bu talep giderek artıyor.

Bütün bu özellikleri nedeni ile tavşan yetiştiriciliği ülkemizde de önemi giderek artan bir sektör oluşumu göstermektedir.
" } ] }